Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szénhidrátok képes leírás - Egészséges táplálkozás.tlap.hu
részletek »

Szénhidrátok - Egészséges táplálkozás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: egeszseges-taplalkozas.tlap.hu » Szénhidrátok
Keresés
Találatok száma - 6 db
Amit a szénhidrátokról tudni érdemes

Amit a szénhidrátokról tudni érdemes

A szénhidrátok a növényi és az állati szervezetekben egyaránt előforduló szerves vegyületek; az életfolyamatok fő energiaforrásai. Összegképletük szerint a szénnek a vízzel alkotott vegyületei, hidrátjai. Fogyasztásuk érdekes kapcsolatban áll az étvágy szabályozásával. A szénhidrátokat három nagy csoportra osztják: l. Az egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok) 3-6 szénatomot tartalmaznak. Ilyen például a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). A szervezetünkben szabadon csak igen kis mennyiségben fordulnak elő. 2. Az összetett szénhidrátokat (oligoszacharidokat) az alkotórészeik száma szerint (di-, tri- stb.) különböztetjük meg. Ismertebb fajtái a tejcukor, a szacharóz (nád-, illetve répacukor), valamint a maltóz. 3. A poliszacharidok közül a glikogén található nagyobb mennyiségben az állati szervezetekben, tartalék tápanyagként. A különböző összetételű poliszacharidok nagy változatosságot mutatnak, fehérjékhez kötve, a sejtekben és a sejt közötti állományban. A növényekben a fotoszintézis során keletkező monoszacharidok polimerizációjából jön létre a keményítő és a cellulóz. A táplálékkal felvett keményítő és glikogén gyorsan emészthető és jól hasznosítható energiaforrások. A cellulózt az emberi szervezet nem képes elbontani.

Cukor helyett

Cukor helyett

Alternatív édesítő lehetőségek. Ezeket két fő kategória mentén csoportosítottuk, aszerint, hogy a szervezetnek szolgáltatnak-e energiát vagy energiamentesek. Mindkét csoporton belül kiemeltünk két édesítőt, mely véleményünk szerint megérdemli, hogy bővebben szóljunk róla, mert kiemelkedő tulajdonságokkal bír - ez a xilit és az eritritol.A szénhidrátok szénből és a vízmolekula alkotóelemeiből, hidrogénből és oxigénből állnak. Szénhidrátok közé tartoznak a cukrok, a keményítő és a cellulóz is. Jelentőségük tehát igen nagy, hiszen az élőlények energiatartaléka és a növényi szövetek váza is szénhidrát. A szénhidrátok fő élettani szerepe az energiatermelés: 1 gramm szénhidrátból 4,1 kcal (17,6 kJ) energia szabadul fel. Energiaigényünk legnagyobb részét a szénhidrátokból nyerhetjük.

Cukor nélkül édesítsünk

Cukor nélkül édesítsünk

Ezen az oldalon azok találnak egy kompromisszumos megoldást, akik száműzni szeretnék a finomított cukrot a táplálkozásukból, viszont nem egy mesterséges (sokszor aszpartam tartalmú) édesítővel szeretnék ezt helyettesíteni. Továbbá lényeges, hogy kalóriatartalma és glikémiás indexe is alacsonyabb legyen a többi természetes édesítőnél (méz, agavészirup). Itt minden lényeges információt és érdekességet megtalálnak a szítviáról, steviáról. Továbbá recepteket és a felhasználással kapcsolatos információkat is találhatnak. Amennyiben kipróbálnák a steviát, rendelési lehetőség is van az oldalon.

Cukor.info

Cukor.info

A cukormentes cukor lehetővé teszi, hogy teljes ízét élvezzük a cukornak, annak minden káros hatása nélkül. Fogyaszthatják diabéteszesek, candidások, fogyókúrázók, és mindenki, aki szeretne egészségesebbé válni. Az oldalon minden információ megtalálható a termékről, valamint lúgosító hatásáról, és minden egyéb információt is megtalál az olvasó, ami szükséges és fontos, hasznos információ a diéta és az egészséges táplálkozás szempontjából.

Stevia - Természetes édesítő

Stevia - Természetes édesítő

Manapság egyre inkább előtérbe kerül az egészséges életmód, amely szerint alakítottuk ki a webáruházunk választékát. A természetes édesítőszerek kategóriában többek között szerepel kókuszvirág cukor és stevia. Kattintson a Somvary webshop linkjére, ahol még sok más natúr termék közül tud választani. Tekintse meg a minőségi kínálatunkat és vásároljon nálunk. A Somvary webáruházban gluténmentes termékek bő kínálatát találja. A gluténmentes élelmiszerek közül rendelhet félkész ételeket, lisztféléket, müzliket, nassolnivalókat, tésztákat. A gluténmentes liszt alacsony áron beszerezhető. Tekintse meg a webáruházunk oldalát, ahol sokféle az egészséges életmódnak megfelelő termékből választhat. Klikkeljen az elérhetőségünkre és vásároljon nálunk.

Szénhidrátok - barát vagy ellenség?

Szénhidrátok - barát vagy ellenség?

A szénhidrátok szolgáltatják a testünk működéséhez szükséges energiát, méghozzá a lehető leghatékonyabb módon. Lebomlanak vércukorra, úgy keringenek a szervezetben, hogy elérjék belső szerveinket és az izmainkat. Hogy miért kérdés egyáltalán, ellenség-e vagy sem, az az alacsony szénhidráttartalmú diéták nagy divatja miatt fontos. Háromféle szénhidrát van, mindegyik más, mindegyikből más mennyiséget kell (kellene) fogyasztanunk.

Tuti menü