Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mikrotápanyagok képes leírás - Egészséges táplálkozás.tlap.hu
részletek »

Mikrotápanyagok - Egészséges táplálkozás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: egeszseges-taplalkozas.tlap.hu » Mikrotápanyagok
Keresés
Találatok száma - 11 db
Ásványi anyagok

Ásványi anyagok

ásványi anyagok, mikroelemek, makroelemek, kalcium, magnézium, nátrium, jód, cink, nyomelem, vas, foszfát Az ásványi anyagokra a szervezet normális működése miatt van szükség. Két nagy csoportra oszthatjuk őket, az ún. makroelemekre: kalcium (Ca), magnézium (Mg), nátrium (Na), kálium (K) és az ún. mikroelemekre. A mikroelemeket más néven nyomelemeknek is nevezzük. 13 olyan nyomelem ismeretes, amely az emlősállatok életműködéséhez szükséges. Azonban a vas és a jód kivételével bármilyen bizarr is legyen az étrend, spontán hiányállapot nem ismeretes, nem alakul ki. A nyomelemeknek a mesterséges táplálás, illetve a vesebetegek méregtelenítő folyamata (dialízis) során van szerepe, ilyenkor hiányállapot vagy túladagolás léphet fel. A következő nyomelemeket ismerjük: vas (Fe), foszfát (P), jód (J), fluor (F), cink (Zn), réz (Cu), kobalt (Co), króm (Cr), szelén (Se), mangán (Ma), molibdén (Mo), szilícium (Si), arzén (As), ón (Sn), vanádium (V). Az utóbbi kettő szerepe nem tisztázott. Makroelemek: Kalcium, kálium, magnézium, jód ...

Ásványi anyagok a szervezetben

Ásványi anyagok a szervezetben

Ásványi anyagok a szervezetben Szöveti koncentrációjuk alapján szokás makro,- (nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium) és mikroelemeknek (jód, cink, réz, vas, mangán) nevezni őket, az utóbbiak nyomelemek néven honosodtak meg a köztudatban. Sokrétű feladatot töltenek be az összes élő szervezetben, mely nem minden részletében ismert eddig.

Éltető vitaminok

Éltető vitaminok

Az ősz beköszöntével egyre inkább előtérbe kerülnek az egészség megőrzésére szolgáló készítmények. A vitaminok, melyek mindennapi életünkben fontos szerepet játszanak, kiemelt fontosságúak ebben az időszakban. Segítenek ugyanis az őszi betegségek; az influenza, a torokfájás megelőzésében, az immunrendszer erősítésében. A vitaminok nélkülözhetetlen fontosságúak szervezetünk helyes működéséhez. Mindennapi életünk során számtalan negatív hatás éri szervezetünket, kezdve a stressztől egészen a környezetünkben található káros anyagokig. Az emberi szervezetben ennek hatására káros szabadgyökök képződnek, melyek számtalan betegséget idézhetnek elő. Maga az immunrendszer is képes ezek felismerésére, a megfelelő antioxidáns anyagok (pl. C és E-vitamin) hiányában nem képes a szabadgyökök elpusztítására.

Fehérje

Fehérje

Az egyik legértékesebb tápanyag a fehérje, ami minden sejtünkben jelen van. Fő alkotója a szöveteknek, csontoknak és az izmoknak. A virágpor fogyasztása pótolja mindazt a fehérjét, amit a mindennapos táplálkozás során csak kis mértékben veszünk magunkhoz. Előnyei különösen fontosak a vegetáriánusok számára. A protein a hormonok, az enzimek és az aminosavak révén a szervezet alapvető funkcióiban játszik létfontosságú szerepet. A virágpor összetevőinek jelentős hányadát a fehérje alkotja, mely segíti az anyagcserét, a szervezet regenerálódását és növeli a fizikai teljesítményt.

Flavonoid táplálékkiegészítők

Flavonoid táplálékkiegészítők

Antioxidáns hatásuknak köszönhetően megkötik a káros szabadgyököket, melyek kiváló táptalajt adnak a különböző betegségek kialakulásához. A flavonoidok ezenkívül gyulladások, allergia, asztma és májproblémák esetén is sikerrel alkalmazhatók. Táplálékkiegészítőként fogyasztva fokozzák a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Olyan természetes, növényi hatóanyagok, melyek az egészség megőrzésében és a betegségek leküzdésében is éreztetik pozitív hatásaikat. A szív- és érrendszer egészségét, helyes működését támogatják a flavonoidok, valamint vírusok, baktériumok ellen is hatékonyak.

Huminiqum

Huminiqum

A Huminiqum táplálákkiegészítő fő alkotóeleme egy olyan természetes tápanyagforrás, mely erősíti az immunrendszert és sejtszinten fokozza a szervezet védekezőképességét. Ez az értékes összetevő a humuszból kinyert huminsav, melynek fontos szerepe van az egészség megőrzésében. A népi gyógyászatban már régóta használják, de gyógyító erejét mára a tudomány is elismerte.

Nyomelemek

Nyomelemek

Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! A vitaminok mellett igen fontosak egyes szervetlen ásványi anyagok, a nyomelemek is. Nyomelemek nélkül a vitaminok sem képesek kifejteni hatásukat, és a nyomelemek hiánya ugyanúgy hiánybetegségeket okoz, mint a vitaminoké. Pár vitamint a szervezet képes maga is létrehozni, de ásványi anyagokból egyetlen egyet sem! Bár a szervezet egészséges működéséhez körülbelül 18 különböző ásványi anyag szükséges, ezek közül hat olyan van, melynek fontossága miatt ajánlott napi beviteli mennyiségét is meghatározták. Ezek a jód, a kalcium, a cink, a foszfor, a vas és a magnézium

Vitamin és vitaminhiány

Vitamin és vitaminhiány

Az egészség megőrzésének alapfeltétele, hogy elegendő vitamint vigyünk be szervezetünkbe. A megfelelő mennyiségű vitaminok bevitelével bizonyos betegségek megelőzhetőek lehetnek. A vitaminok közül kiemelkedő fontosságú a c vitamin és a d3 vitamin. Az oldal bemutatja a különböző vitaminok forrásait, jótékony hatásukat, és a vitaminhiány okozta betegségeket. Dr Tihanyi László válaszol bármilyen vitaminnal, vitaminhiánnyal kapcsolatos kérdésére. Vitamin webáruházunkban (vitamin bolt) lehetőség van kiváló minőségű vitaminok megvásárlására.

Vitaminok

Vitaminok

Tizenhárom vitamint ismerünk, ezek egy része vízben másik része zsírban oldódik. Szinte valamennyi vízben oldódó vitamin B előjelű: B1-vitamin, B2-vitamin, B12-vitamin, niacin, pyridoxin, pantoténsav, biotin, folsav, C-vitamin. Zsírban oldódó vitaminok: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin. Igaz, hogy a vitaminok nem töltik fel a szervezetet energiával, de az anyagcsere szempontjából rendkívül fontosak. Egyenletes vitamin bevitel mellett fittnek, míg ellenkező esetben fáradtnak érezhetjük magunkat, és könnyen megbetegedhetünk.

Hirdetés
Vitaminok, ásványi anyagok és fitotápanyagok

Vitaminok, ásványi anyagok és fitotápanyagok

Vitaminok, ásványi anyagok és fitotápanyagok azaz olvashatsz a krómról, szelénről, cinkről, a mikrotápanyagokra vonatkozó ajánlásokban található eltérések tárgyalásáról, a folátokról, a D-vitaminról, a vasról, az A-vitaminról és még számos hasznos infóról a témában.

Vitaminok.info

Vitaminok.info

Vitaminok leírása, vitamin főb jellemzői, hatásuk a szervezetre és a vitamin hiány tünetei. Mai túlhajtott világunkban, szinte nélkülözhetetlen hogy az ember mindig friss és tetrekész legyen, hogy meg tudjon felelni mind a munkahelyén, mind otthon illetve legyen elegendő energiája a szabadideje aktív és tartalmas elköltésére. Az emberi szervezetbe a vitaminokat többnyire táplálékkal vesszük fel. A vitaminok közül néhány a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminok) képződnek. Léteznek antivitaminok (vitamin-antagonista), olyan anyagok, melyek valamilyen vitamint kivonnak az enzimekből. Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység hipovitaminózis súlyosabb esetben vitaminhiány azaz avitaminózis léphet fel. Az alábbi vitaminokról írt oldalal megpróbálunk ebben segíteni, hogy a mára már nélkülözhetetlen vitaminok, táplálék kiegészítők, ásványi anyagok, nyomelemek sűrű rengetegében, segítünk eligazodni. Számba vesszük az összes vitamint és meghatározzuk az ásványi anyagokat és nyomelemeket.

Tuti menü