Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Húsok a táplálkozásban képes leírás - Egészséges táplálkozás.tlap.hu
részletek »

Húsok a táplálkozásban - Egészséges táplálkozás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: egeszseges-taplalkozas.tlap.hu » Húsok a táplálkozásban
Keresés
Találatok száma - 8 db
A hús fontossága a táplálkozásban

A hús fontossága a táplálkozásban

A húsétel kiemelkedő helyet foglal el étkezési kúltúránkban. A gasztronómiai jelentősége, mellett tápanyagainak gazdagsága is jelentős. Hiszen a hús az egyik legfontosabb fehérjeforrásunk, s mint ilyen, nélkülözhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, és nagy szerepet játszik a betegségmegelőzésben. A hús összetevői Ahhoz, hogy a húsokat megfelelően tudjuk hasznosítani, először is tudnunk kell, milyen fontos öszszetevői vannak. A nyers sovány húsok fehérjetartalma 18-24% körüli hasonlóan nagy fehérjetartalma csak a sajtoknak és a száraz hüvelyeseknek van. A húsfehérjék teljes értékűek, azaz megfelelő arányban tartalmazzák az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat. ---

A hús szerepe az egészség megőrzésében

A hús szerepe az egészség megőrzésében

Pl. Élvezeti hatás A hús értékes táplálékunk. főbb étkezéseinken, ünnepeinkkor már ősidők óta nélkülözhetetlenek az ebből készült ételek. A rendkívül változatos, sokféleképpen elkészíthető húsételek, húskészítmények nemcsak gasztronómiai élményt nyújtanak ízük, illatuk miatt, de egyben esztétikai élvezeti források is. A húsétel a legtöbb kultúrában a családi és társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok fő fogása. Ez a kiemelkedő hely mind a gasztronómiai élmény, mind tápanyagainak gazdagsága miatt megilleti, mivel a hús igen fontos zsír-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrás. ....

A húsfogyasztás jelentősége

A húsfogyasztás jelentősége

Magyarországon az elmúlt évtizedben mérséklődött a húsfogyasztás. Míg 1990-ben 75,8 kg húst fogyasztottunk évente és fejenként, addig 1998-ra ez a mennyiség 63 kg-ra csökkent. Ha ehhez hozzászámítjuk a 3 kg-os fejenkénti halfogyasztást, akkor is sereghajtónak számítunk húsfogyasztásban az európai országok között. Ausztria, Dánia, Franciaország, Írország, Szlovénia, Spanyolország fogyasztóinak asztalaira majdnem kétszer annyi, 103-110 kg hús és jelentős mennyiségű, 12-41 kg hal kerül évente. Svédország, Norvégia, Finnország lakossága, hasonlóan hozzánk, 61-67 kg húst fogyaszt el évente, de - hasonlóan az előbbi országokhoz - ez a mennyiség 35-44 kg hallal egészül ki. Az európai országok közül csak Romániában fogy kevesebb hús, mint Magyarországon.

Hússal vagy hús nélkül?

Hússal vagy hús nélkül?

Hússal vagy hús nélkül? Vegetáriánus vagy nem vegetáriánus? Avagy az ember húsevő vagy növényevő? Örök vitatéma. Valaki erről, van, aki a másik oldaláról van meggyőződve. Ezt tiszteletben is kell tartani, úgy gondolom, mindenesetre sok ember csak kevés információ alapján jut véleményre egy témát illetően.

Mennyi húst együnk?

Mennyi húst együnk?

Az elmúlt években a táplálkozási tanácsok közt előtérbe került az a vélekedés, amely szerint a húsfogyasztás káros az egészségre. Mint a legtöbb élvezeti szer (pl. kávé, alkohol) vagy akár táplálék esetében, a túlzásba vitt húsfogyasztásra is igaz lehet a megállapítás, azonban a megfelelő mennyiségben bevitt hús nemcsak hogy nem káros, hanem kifejezetten szükséges a szervezet egyensúlyának fenntartásában. Szerencsére a hazai húsipari cégek - köztük például az egyik legnagyobb, a kaposvári Kométa Rt. - kiváló minőségű, a célnak megfelelő készítményeket gyártanak, így a magyar készítmények választása egyértelműen jó döntés. A táplálkozás célja - amellett, hogy önmagában is jelentős élvezeti értéket jelenthet - elsősorban a szervezet anyagcseréjének fenntartása.

Palatin Hús, Hentesáru Lukullusz Kft

Palatin Hús, Hentesáru Lukullusz Kft

A vállalkozás a Palatin család tulajdona. A cég fő profilja hús és húskészítmények előállítása, kereskedelme. Nagy figyelmet fordítunk a gondos kézimunkát igénylő prémium termékek előállítására. Kereskedelmi tevékenységünk eredményeként beszállítunk több nagy multinacionális kereskedelmi hálózatnak. Saját üzemeltetésben 5 frekventált márkaboltunkban kínáljuk termékeinket.

Vörös húsok helyett jobb a fehér hús?

Vörös húsok helyett jobb a fehér hús?

Az elmúlt évek eseményei (BSE kergemarhakór, száj- és körömfájás, madárinfluenza stb.) komolyan megrázták a húsipart. Először a sertéshús forgalma esett vissza drasztikusan, aztán a marhahúsé, végül pedig a csirkehús fogyasztását kezdték kerülni az emberek. A húsipar kénytelen volt az addig kevésbé ismert fajtákat előtérbe helyezni, mint például a pulykát, mely az amerikai kontinensen a nagy családi összejövetelek és ünnepek jellegzetes húsfajtája. Az elmúlt években hazánkban is elterjedtek a pulykahúsból készített felvágottak, a félkész, panírozott, valamivel töltött formátumok. Csakhogy a nagyüzemi állattartásban felnevelkedett pulykák ugyanolyan, a szervezetüket és ezáltal a húsukat is mérgező körülmények között nőnek fel, mint a csirkék, a kacsák vagy a libák. Ugyanúgy csontlisztes tápot kapnak, mozgásszegény életet élnek, melynek következtében szervezetükben a zsírtartalom a nyolc­szorosára emelkedik. A szabadon tartott állatok 3-5 százalékos testzsírszázaléka 30-40 százalékra változik, amely már nem közvetlenül a bőr alatti hájban található, hanem az állat húsában, azaz az Izomszövetek helyén. (Forrás: Dr. Michael D. Jacobson: A Biblia és az egészség) Nem mellékesen: a pulyka- és baromfi felvágott ugyanúgy sertészsírt, ipari szalonnát tartalmaz, mit a többi termék.

Zöldséget vagy húst?

Zöldséget vagy húst?

Vajon a vegetáriánus étrend jobb az egészségünknek, vagy a húsevők azok, akik minden szükséges összetevőt megesznek? Nézzük csak a legendákat és a tényeket... Sok éven át, ha valaki a vegetáriánus diétát választotta, nemes lelkűnek tartották ugyan, de... Ahogy nőtt a vegetáriánusok száma, egyre többféle számukra is fogyasztható élelmiszert kezdtek árulni, és ma már szemmel látható: ők is ugyanúgy élvezik az étkezéseket, mint bárki más. És ráadásul sokak szerint a húsmentes táplálkozás egészségesebb. Hogy neked melyik a jobb, a vegetáriánus, vagy a húsevő (nevezzük azért inkább mindenevőnek), ezt próbáljuk most megtudni.

Tuti menü